Annamaria doorbreekt generatiearmoede: 'mijn kinderen hebben kansrijke toekomst'
Sociale en financiële armoede liepen als een rode lijn door het leven van Annamaria Evers. Tot ze enkele jaren geleden de cirkel doorbrak, mede dankzij de opleiding bij Sterk uit Armoede.
De moeder van Annamaria was narcist en besteedde elke cent aan zichzelf. Haar biologische vader verdween een jaar na haar geboorte. Haar stiefvader was gewelddadig. ,,Dat was de basis van mijn kindertijd”, vertelt Annamaria. Haar jonge leven speelde zich af in een van de armere wijken van Groningen. Waar ze vooral omging met kinderen uit arme gezinnen. Voor zover ze met andere kinderen mocht omgaan. ,,Ik moest van mijn moeder meteen na school naar huis om taken uit te voeren.”
Rare mensen
Op het voortgezet onderwijs leerde ze kinderen van allerlei pluimage kennen. Ze sprak stiekem met vriendinnen af. Ook een nachtje logeren bij een vriendin gebeurde zonder medeweten van haar moeder. ,,Ik weet nog goed dat ze daar de volgende ochtend met z’n allen gingen ontbijten. Dat vond ik raar. Ik vond hén raar. Uiteindelijk ging ik toch weer om met de mensen die meer het leven hadden zoals ik. Dat voelde veiliger.”
Haar moeder en stiefvader hebben Annamaria vaak verteld dat ze dom en achterlijk is. Toen ze niet meer leerplichtig was, moest ze daarom werken. Haar moeder inde het geld. ,,Ze zei dat ze het voor mij zou bewaren, maar later ontdekte ik dat ze het allemaal had uitgegeven.” Annamaria bleef thuis wonen. Ze tolereerde alles van haar moeder. ,,Ik wilde geaccepteerd worden door haar.”
Foute mannnen
Dat was tot de liefde tussendoor kwam. Annamaria was 19 en tot over haar oren verliefd. Haar moeder gooide haar op straat toen ze het hoorde. Ze ging samenwonen met de jongen in een stacaravan op een boerenerf. ,,Het was een rustige, intelligente jongen. Hij had een dóel in zijn leven. Ik kende niemand die dat had.” Na één jaar beroofde hij zich van het leven.
Daarna ging de achtbaan in volle vaart door. Ze viel telkens op mannen die het spiegelbeeld waren van haar moeder. Allen narcist, sommigen ook zeer agressief. De eerste keer dat ze in een crisisopvang belandde, was ze 32 en had ze twee kinderen van twee verschillende mannen. ,,Ik kreeg cursussen assertiviteit en leerde over narcisme. Kennis is macht, begreep ik al snel, dus ik las er vervolgens alles over wat er maar over te lezen viel.”
Ze las ook over ADHD en PDDNOS, wat haar kinderen hebben. Ze wilde weten hoe ze daar het best mee om kan gaan. ,,Structuur, regelmaat en orde hadden ze nodig. Ik wilde het goede voorbeeld geven en het bleek hierdoor dat ik er zelf ook baat bij had.” Door gesprekken met een mentor begon ze inzicht te krijgen in haar patronen. Waarom ze steeds voor dezelfde type mannen koos. ,,Vanwege het vertrouwde. Dat speelde mee. Maar alleen dit antwoord was niet bevredigend.”
Waardevolle lotgenoot
Ruim vier jaar geleden kwam opnieuw een man in haar leven. Opnieuw een narcist met losse handjes. Annamaria, die inmiddels drie kinderen had, sloeg snel op de vlucht. Sindsdien heeft ze op verschillende plekken gewoond. Ze had contact met Veilig Thuis. Daar kreeg ze het voorstel om contact te krijgen met een lotgenoot. ,,Die vroeg: hoe gaat het met jóu? Dat had nog nooit iemand aan mij gevraagd.”
De lotgenoot bracht Annamaria op het idee om een opleiding te volgen bij Sterk uit Armoede. Annamaria zou hier leren om haar ervaringen te gebruiken om anderen, die ook te maken hebben met generatiearmoede en alle bijkomende ellende, te ondersteunen. Dat blijkt haar te liggen. ,,Als ik mensen in hun eigen kracht kan zetten, als ik ze kan laten zien wie ze zijn en wat ze in hun mars hebben, vind ik dat mooi.”
Ondertussen had ze zelf ook veel aan de opleiding. ,,Alle stukjes vielen op hun plek. Ik kreeg inzicht in mijn eigen reacties. Ik leerde ‘ik’ te zeggen als ik het over mezelf heb; dat kon ik nooit. Ik leerde dat ik helemaal niet dom ben. En het belangrijkste: ik ben teruggegaan naar mijn kindsdeel en heb dat kunnen genezen.”
Cirkel doorbreken
Dit jaar heeft ze haar opleiding afgerond. Ze heeft een nieuw huis, waar ze blijven kan. Via de gemeente zoekt ze naar werk. Haar oudste zoon is uit huis, de middelste volgt een opleiding tot automonteur, de jongste gaat volgend jaar naar het voortgezet onderwijs. ,,Ik heb voorgenomen dat zij niet hoeven ondergaan wat ik heb ondergaan. Ik geef ze alles wat ik niet kreeg. Nu hebben zij een kansrijke toekomst, en hun kindereren zullen een nóg beter vooruitzicht hebben. De cirkel doorbreken, dat is mijn doel.”
Ondertussen neemt Annamaria na alle roerige jaren een pas op de plaats. ,,Het is tijd voor rust voor het gezin. En ik voel nu ook rust in mijzelf. Ik heb nu voor het eerst in mijn leven een eigen slaapkamer. Die heb ik ingericht in yin en yangstijl. Ik ben eindelijk in balans.”
Generatiearmoede in Drenthe
De Publieksacademie Kinderarmoede Drenthe op maandag 7 juni 2021 gaat dieper in op generatiearmoede en probeert te komen tot verbeteringen in de lokale aanpak. Kijk hier voor het programma