HomeNieuws & achtergrondArtikel: Ouders schamen zich soms voor geldprob...

Artikel: Ouders schamen zich soms voor geldprobleem

Artikel: Ouders schamen zich soms voor geldprobleem

Kinderen die opgroeien in een gezin waar weinig geld is hebben te maken met stress. Ze maken zich zorgen als ouders amper rond kunnen komen of als er sprake is van schulden.

‘’Ze gaan eronder gebukt. Sommige kinderen hebben letterlijk geen ruimte in hun hoofd om in de klas erbij te kunnen blijven. We zien de moeite en waar mogelijk proberen wij ze te ondersteunen”, zegt directeur Linda van Zutphen van Openbare School De Hagenhof in Stadskanaal.

Zo vindt Linda het bewonderswaardig hoe sommige gezinnen kunnen verbergen dat er sprake is van armoede in hun situatie. ‘’Zij kunnen zich redden door het inschakelen van hun netwerk voor ondersteuning en vaak zijn ze heel creatief in budgetteren. Niet alle gezinnen zijn echter zo vaardig’’.

‘’Armoede speelt bij gezinnen in de bijstand, maar ook ouders die een baan hebben met een minimuminkomen kampen met armoede. Deze laatste categorie heeft het vaak nog zwaarder. Ze verdienen net teveel om aanspraak te kunnen maken op regelingen of toeslagen. Ik vind dat scheef in Nederland. Dat zou anders geregeld moeten zijn.”

© 2024 Publieksacademie Kinderarmoede