Denise is dolblij met hulp voor haar gezin: 'Tegenslagen volgden elkaar op'
Tijdens de eerste lockdown zat Denise thuis met haar vijf kinderen: een tweeling van bijna 3 en drie zonen van 6, 9 en 12. Thuisonderwijs werd de norm, maar het gezin had geen laptops en tablets beschikbaar. “Via via kwam ik bij Stichting Leergeld Utrecht terecht. Zij hebben me afgelopen jaar onwijs geholpen.”
Hulp bij thuisonderwijs
2020 was een uitdagend jaar voor veel ouders. Dat is niet anders voor Denise en haar gezin. Gelukkig kan ze nu terecht bij de Stichting Leergeld Utrecht. “Ze hebben ons geholpen aan een laptop voor de oudste en tablets voor de jongste kinderen.” Zo kunnen ook de kinderen van Denise hun thuislessen volgen.
Achter de feiten aan
Denise en haar partner werken allebei. Toch lukt het niet altijd om rond te komen. Dat komt vooral door schulden die zijn opgebouwd in het verleden, toen zij haar geld niet in eigen beheer had. “Daardoor lopen we altijd achter de feiten aan. Als je eenmaal schulden hebt, worden het er snel meer.”
Inmiddels krijgt Denise gelukkig ook hulp bij het wegwerken van die schulden. Maar makkelijk is het niet altijd. “Het lijkt alsof tegenslagen nooit alleen komen. Je krijgt er altijd meerdere achter elkaar.” Doordat Denise haar eigen geld niet beheerde, rolde ze van een kleine schuld in nog veel diepere schulden.
Een zomerpretpakket en meer
Vanuit Stichting Leergeld krijgt het gezin nu hulp in allerlei vormen. Afgelopen zomer kregen de kinderen een groot pakket met speelgoed, een cadeaubon en meer om zomerpret mee te beleven. “Het is zo leuk dat ik ze zoiets kan geven.” Ook kreeg ze een cadeaubon van Jumbo en ontvangt Denise geregeld mails met acties en aanbiedingen, speciaal voor ouders die het even moeilijk hebben.
Nieuwe bedden
Denise krijgt ook hulp bij de praktische problemen waar zij en haar gezin tegenaan lopen. “De jongste twee hadden nieuwe bedjes nodig. Daar liepen we echt mee te stuntelen. Er moesten nieuwe komen.” Van de organisatie kreeg ze de kans om nieuwe bedjes voor haar jonge tweeling uit te zoeken. “Dat is meer dan een extraatje voor ons. Zoiets hadden we zelf echt niet zomaar kunnen kopen.”
Harmen van de Kamp, coördinator bij Stichting Leergeld, vindt het belangrijk om ouders zoals Denise op allerlei manieren bij te staan. “Daarom hebben we nauw contact met andere organisaties, zoals de buurtteams of schuldhulpverlening.” Recent kon hij bijvoorbeeld een gezin in contact brengen met een organisatie die hulp biedt bij verhuizen. “Deze ouders waren zo druk dat de dozen nog dicht in de kamer stonden.”
Een frisse start
Met een traject bij de schuldsanering hoopt Denise een frisse start te maken. Zij en haar partner werken hard verder, in de hoop dat ze het in de toekomst iets ruimer hebben. In de tussentijd is ze dankbaar voor de hulp die ze krijgt van de Stichting Leergeld. “Ze staan altijd voor ons klaar, of we nu met spoed een bedje nodig hebben of gewoon advies willen over geldzaken. Zonder hen zou het pas écht moeilijk zijn.”
Publieksacademie Kinderarmoede Utrecht
Wil jij ook meedenken hoe je kinderarmoede kan bestrijden? Op 1 april 2021 vanaf 16.00 uur organiseren de Armoedecoalitie Utrecht en de Alliantie Kinderarmoede samen met de schoolbesturen SPO Utrecht, PCOU Willibrord en KSU de Publieksacademie Kinderarmoede Utrecht. Het thema is: samenwerken rondom de School.
Lokale professionals, vrijwilligers en ervaringsdeskundigen gaan in gesprek over het zien en versterken van kinderen in armoede. Het doel is om individuele en collectieve afspraken te maken om de samenwerking over armoedebestrijding bij kinderen kracht bij te zetten. Het is een online event. Schrijf je hier in.