HomeNieuws & achtergrondDeze toppers zetten zich met hart en ziel in te...

Deze toppers zetten zich met hart en ziel in tegen kinderarmoede

Deze toppers zetten zich met hart en ziel in tegen kinderarmoede

Jan Kruidhof, Gioia Conte en Jacqueline Bruggink hebben één ding met elkaar gemeen: ze vechten alle drie op hun eigen manier tegen (kinder)armoede. Een strijd die ze niet alleen voeren, maar met behulp van hun organisaties.

Een kind dat zijn verjaardag niet kan vieren, geen cadeautjes krijgt, geen slingers ziet als hij de woonkamer binnenstapt én niet kan trakteren op school. En dat op de mooiste dag van het jaar. Een beeld waarbij de rillingen over je rug lopen, toch is het voor één op de negen kinderen in ons land de werkelijkheid. “Kinderen zijn de dupe van de financiële problemen van hun ouders”, vertelt Jan Kruidhof van Voor elkaar Leiden. “We zien vaak dat schulden komen door baanverlies, scheiding of ziekte.” Met zijn organisatie helpt hij mensen weer in het zadel dankzij een schuldhulpmaatje of speciale projecten zoals het organiseren van een sinterklaasfeest voor 300 kinderen die in armoede leven. “Mensen helpen is een droom van mij, maar ik doe het niet alleen. We werken met veel vrijwilligers en andere organisaties versterken ons.”

“Samen sta je sterker. Hoe meer verbinding, hoe beter je naar het probleem kunt kijken” (Gioia Conte)


Stichting Piëzo is zo’n versterkende organisatie. Ook zij hebben er hun missie van gemaakt om gezinnen die elk dubbeltje moeten omdraaien te helpen. “Als je thuiskomt, wil je dat je vader of moeder je een boekje voorleest of helpt met je huiswerk. In gezinnen met armoede is dit vaak niet aan de orde en dan zie je dat kinderen financiële stress overnemen”, laat Gioia Conte weten. Taal speelt hierbij ook een grote rol. “Mensen die naar Nederland zijn verhuisd, zijn de taal niet machtig. Ze weten niet wat ze met de post moeten doen of laten brieven dicht, omdat het weer een rekening is waarvan ze niet weten hoe ze die moeten betalen.” Stichting Piëzo helpt deze mensen door bezoekvrouwen (ervaringsdeskundigen) over de vloer te laten komen die met hen meekijkt en helpt met vertalen. Deze vrijwilligers kunnen doorstromen naar een mbo-opleiding in de zorg. “We hebben al veel succesverhalen van mensen die hun financiën weer op orde hebben, een opleiding zijn gaan volgen en hun kinderen weer kunnen geven waarvan ze dromen.”

Buitenbeentje

En dat kunnen simpele dingen zijn, zoals meegaan op schoolreisje, op voetbal kunnen of pianolessen krijgen. Dit gaat Jacqueline Bruggink van Stichting Leergeld Leiden en Omstreken aan het hart. “Je wilt dat geen enkel kind zich een buitenbeentje voelt door de financiële omstandigheden thuis.” Dat is dan ook precies waarom deze stichting de rekeningen betaalt van sport- of muzieklessen bijvoorbeeld. Het bedrag gaat niet naar de ouders, maar direct naar de vereniging of school. “Door op een sport te gaan, leren kinderen sociale vaardigheden die belangrijk zijn bij het opbouwen van een goed leven. Ieder kind zou toch zo’n kans moeten krijgen?”

Publieksacademie Kinderarmoede Zuid-Holland

Hierover verder praten, luisteren of brainstormen kan tijdens de Publieksacademie, die georganiseerd wordt voor de regio’s Haaglanden en Holland Rijnland, op dinsdag 11 februari om 20.00 uur in het Stadstheater in Zoetermeer. Speciaal over dit thema organiseert de Alliantie KInderarmoede en Piëzo met andere partners een evenement om kinderarmoede tegen te gaan. Toegang is gratis en aanmelden kan hier.

Bron: indebuurt Zoetermeer 

Lees ook: Hoe bezoekvrouw Alem armoede bestrijdt achter gesloten deuren

© 2024 Publieksacademie Kinderarmoede