We vinden het belangrijk dat mensen een fijne winkelervaring hebben
Jurgen Terlouw van het Leger des Heils heeft dagelijks te maken met een rauwe realiteit. ‘’Er is een grote onzichtbare groep die onder de armoedegrens leeft en amper of niet kan rondkomen. Zij zijn afhankelijk van de Voedselbank of komen naar één van onze ReShare Stores van het Leger des Heils voor gratis of goedkope tweedehands kleding. Naar mijn gevoel wordt deze groep alleen maar groter”, zegt hij.
Het gaat Jurgen Terlouw aan het hart om te zien hoe hoog de nood is en hij weet als geen ander dat het van belang is om initiatieven te ontplooien om de armoede in Nederland een halt toe te roepen. ‘’De afgelopen vijf jaar hebben we in de ReShare Stores ook meer te maken gekregen met kinderen die leven in gezinnen waar amper geld is. Eén op de negen kinderen leeft in een gezin waar armoede is. ”Kinderen lijden er onder als hun ouders rekeningen niet kunnen betalen of geen geld hebben voor school, sportclubs, kleding of voedsel. Samen met de gemeente Groningen, Stadjerspas, Voedselbank en Quit (een organisatie die zich inzet voor mensen in armoedesituaties) hebben we voor tienduizenden euro’s aan cadeaubonnen weggegeven aan gezinnen en alleenstaanden met kinderen. Ze kunnen dan naar eigen inzicht de bonnen gebruiken voor kleding in onze winkels.”
Baby- en kinderkleding
Gescheiden moeders met kinderen die van een bijstandsuitkering moeten leven of alleenstaande vaders met kids weten steeds vaker de weg naar één van de tien retail gedreven ReShare Stores van het Legers des Heils in Nederland te vinden. „We proberen te voorzien in de behoefte aan kinder- en babykleding, door een ruim assortiment aan te bieden”, zegt hij. „Zo hebben we babykleding (maat 50 tot en met 98) voor 1 euro per stuk en kinderkleding (maat 104 tot en met 188) voor de prijs van 1,50 euro. De mensen die cadeaubonnen hebben, krijgen gratis kleding mee.”
Frisse winkel
Jurgen Terlouw is trots op de tien ReShare Stores die hij in Nederland voor het Leger des Heils mede heeft opgezet. ‘’We zijn in Groningen begonnen omdat door de economische crisis steeds meer mensen aanklopten voor gratis kleding. In 2014 begonnen we met één pilotwinkel aan de Westerkade in de stad Groningen. Dat sloeg zo aan dat er al snel meer volgden. Het doel is om de komende jaren te komen tot 25 vestigingen in heel Nederland.” Het grote succes van de ReShare Stores is volgens Terlouw ook te danken aan de opzet van de winkels. „We vinden het belangrijk dat mensen een fijne winkelervaring hebben in een zaak met tweedehands kleding. Dus geen muf luchtje en vieze vloerbedekking. Wij bieden een frisse winkel met een groot aanbod.”
Tweedehands designerkleding
‘’Voor de kinderen en baby´s hebben we een speciale afdeling ingericht met kwaliteitskleding. We hebben zelfs tweedehands designerkleding voor een zacht prijsje. Er is fijn personeel met een luisterend oor en je kunt er een kopje koffie drinken. Eén van onze vaste klanten in de ReShare Store aan de Oosterstraat is dakloos en komt elke week even langs voor een praatje of een nieuwe outfit. Hij voelt zich weer meer mens door in onze winkel even te buurten.” De laatste jaren is er naast de mensen met een kleine portemonnee ook een nieuwe groep bijgekomen die bij de ReShare Store komt shoppen. „Er komen hier tegenwoordig ook mensen die vanuit milieuoogpunt tweedehands spullen kopen. Het bewustzijn over de productie van nieuw textiel groeit. Zo is er 17.000 liter water nodig voor het maken van een kilo katoen, veelal in landen waar al schaarste is.”
Bekijk hier een impressie van de Publieksacademie Kinderamoede Groningen die ingaat op de (lokale) aanpak van kinderarmoede.