HomeTwenteTwentenaren in armoede: eigen schuld, dikke bult?

Twentenaren in armoede: eigen schuld, dikke bult?

Twentenaren in armoede: eigen schuld, dikke bult?

Steeds meer Twentenaren hebben te maken met armoede en zitten in diepe schulden: eigen schuld, dikke bult?

‘Absoluut niet!’, vindt Carla Boerrigter (41). Ze zet zich via Impuls met hart en ziel in tegen armoede en kent de schrijnende verhalen. Een laagbetaalde baan, opstapelende zorgkosten en een gedwongen verhuizing zorgden ervoor dat Suzan* moeder van vier kinderen in de schulden terecht kwam. Geld voor vloerbedekking in huis was er niet, haar kinderen speelden met hun speelgoed op een betonnen vloer. Een wasmachine was te duur, dus stuurde ze haar kroost met ongewassen kleding naar school.

Hartverscheurend, vindt Carla. Ze is coördinator armoede preventie voor Oldenzaal. Ze komt bij mensen over de vloer die in armoede leven en maakt er haar persoonlijke missie van om mensen zoals Suzan te helpen. En dat lukte. Suzan en haar kinderen leven niet meer op een betonnen vloer en de vuile was kan gewoon in de wasmachine. “Geldproblemen zorgden voor veel stress en chaos. Gelukkig kwam Suzan via de school van haar kinderen bij ons terecht.”

‘Eigen schuld, dikke bult’

Impuls helpt mensen in armoede de juiste weg te vinden, zodat zij weer de touwtjes in handen krijgen. Hiervoor is het Armoedepreventieloket opgericht. “Uniek in Nederland”, vertelt Carla trots. “In de gemeente Losser, Tubbergen, Dinkelland en Oldenzaal werken we samen met voedselbanken en verenigingen, zodat we de handen ineen kunnen slaan. We zijn een luisterend oor en kijken samen naar een langdurige oplossing.”

Negen van de tien keer heeft armoede niets te maken met ‘eigen schuld, dikke bult’. “Schulden kunnen komen door ziekte, scheiding, werkeloosheid, verslavingen of door gewoonweg niet met geld om kunnen gaan. Natuurlijk denk ik ook weleens bij iemand die in de schulden zit: je hebt het niet slim aangepakt of misschien de boel zelfs wel belazerd. Maar wat je ook gedaan hebt, jouw boterham moet er áltijd zijn.”

Wil jij net als Carla de strijd tegen kinderarmoede aangaan?

Publieksacademie Twente

Speciaal over dit thema organiseert de Alliantie Kinderarmoede en lokale partners op 24 maart 2021 een (online) Publieksacademie Kinderarmoede Twente om kinderarmoede tegen te gaan.  Kijk hier voor het programma en aanmelding.

* gefingeerde naam.

© 2024 Publieksacademie Kinderarmoede