HomeUtrechtSchooldirecteur Antoinette: belangrijk dat scho...

Schooldirecteur Antoinette: belangrijk dat schoolleiders en onderwijzers armoede leren herkennen

Schooldirecteur Antoinette: belangrijk dat schoolleiders en onderwijzers armoede leren herkennen

Zowel in haar functie als schooldirecteur als haar eigen kindertijd zag Antoinette armoede. Nu zet ze zich in om kinderarmoede te bestrijden. Dat doet ze op haar school, maar ook daarbuiten. “Ik wil verschil maken in het leven van kinderen.”

Moeilijk zichtbaar

Als schooldirecteur van openbare basisschool Het Zand in Leidsche Rijn ziet Antoinette Crawfurd-Smit veel verschillende kinderen en gezinnen. Ze weet dus hoe armoede op allerlei manieren voorkomt en moeilijk te herkennen is. Toen Antoinette het verzoek kreeg zich samen met Alliantie Kinderarmoede in te zetten voor armoedebestrijding, twijfelde ze geen seconde. “Ik ben schooldirecteur geworden om een verschil te maken in het leven van kinderen. Als dat op dit gebied kan, is dat geweldig.”

Kloof tussen arm en rijk

Niet alleen vanuit haar functie heeft Antoinette kinderarmoede van dichtbij gezien. Ze heeft het ook zelf gevoeld, al realiseerde ze dat pas achteraf. “Als kind leefde ik ook in armoede. Mijn moeder kreeg mij toen ze 17 jaar was. Onze vakanties waren bij opa en oma, mooie nieuwe spullen hadden we niet.” Toch vergeleek Antoinette zich als kind nooit met andere kinderen. “Ik had pas later door dat dit armoede was.”

Dat zij er nooit zo’n last van had, komt volgens Antoinette ook door de tijdsgeest. “Ik hoorde nooit over luxe vakanties en mooie spullen. Niemand had dat.” Helaas is dat volgens haar nu anders. “De kloof tussen arm en rijk wordt groter, ik zie het dagelijks om me heen. Hogerop komen als je vanuit een laag milieu komt, is veel lastiger.”

Begeleiding bij kinderarmoede

Juist daarom is het volgens Antoinette zo belangrijk dat schoolleiders en onderwijzers armoede leren herkennen. “Mensen schamen zich ervoor en praten er niet over. Dat maakt de aanpak ingewikkeld. Armoedebestrijding is bovendien echt maatwerk, want elk gezin is anders.”

Toch kun je als schoolleider wel een hoop doen, vindt Antoinette. Als armoede veel voorkomt, is een schoolbrede aanpak mogelijk. Kan dat niet? Dan moet je volgens Antoinette met gezinnen in gesprek gaan. “Er zijn veel fondsen waar deze gezinnen terecht kunnen. Ook zijn er gesubsidieerde naschoolse activiteiten, muzieklessen, sport en meer. We moeten dat als school stimuleren, dat is onze taak.”

Bron: In de Buurt

Publieksacademie Kinderarmoede Utrecht

Wil jij ook meedenken over hoe kinderarmoede kan bestrijden (in de Utrecht regio)? Dat kan tijdens de Publieksacademie Kinderarmoede Utrecht (online) waar Antoinette bij betrokken is.  Organisatie is in handen van Armoedecoalitie Utrecht en de Alliantie Kinderarmoede samen met schoolbesturen SPO Utrecht, PCOU Willibrord en KSU. Het thema van de bijeenkomst is: samenwerken rondom de school. 

Kijk hier voor het programma en aanmelden: Publieksacademie Kinderarmoede Utrecht

© 2024 Publieksacademie Kinderarmoede