HomeZuid-HollandBezoekvrouw geeft gezinnen steuntje in de rug

Bezoekvrouw geeft gezinnen steuntje in de rug

Bezoekvrouw geeft gezinnen steuntje in de rug

Eén op de negen kinderen in Nederland leeft in armoede. Dat is schrikbarend, toch vertellen cijfers geen verhaal. Alem Negasi (37) uit Zoetermeer kent deze verhalen wel. Ze is vrijwilliger bij stichting Piëzo en komt als bezoekvrouw over de vloer bij gezinnen die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. 

Alem ziet het kind dat niet meekan op schoolreisje omdat de moeder na een vechtscheiding geen geld meer heeft. Of het kind dat niet kan vertellen wat hij op zijn verjaardag heeft gekregen, omdat er schulden zijn die eerst afbetaald moeten worden. “Je maakt verdrietige dingen mee”, zegt Alem. “Ik zie de stress in iemands ogen als er weer een rekening op de mat valt die betaald moet worden. Dat ik deze mensen kan ondersteunen waar nodig, maakt me heel blij. Ik help iedereen met mijn hart.”

“Het is een grote opgave, maar laten we ervoor zorgen dat elk kind kan vertellen welke cadeautjes hij heeft gekregen tijdens zijn verjaardag.”
 

Bezoekvrouwen zijn nodig om kinderarmoede te voorkomen, vindt Kirsten Cleij (29) van Stichting Piëzo. “Juist achter de voordeur zie je hoe mensen omgaan met papieren en administratie bijvoorbeeld. Ik ben supertrots op vrijwilligers zoals Alem. Ze bekijken de thuissituatie en signaleren waar het gezin hulp bij nodig heeft.”

De taal is het áller-moeilijkste

Zes jaar geleden stond Alem ook op een moeilijk punt in haar leven. Ze verhuisde met haar dochtertje van Eritrea naar Nederland en was genoodzaakt haar hele leven hier opnieuw op te bouwen. Maar hoe doe je dat zonder dat je de taal spreekt? “De taal is het áller-moeilijkste”, zegt Alem die zich ondertussen prima verstaanbaar kan maken in het Nederlands. “Als je de taal niet spreekt, kan je niets doen. Ik vond het vooral lastig dat ik mijn dochter niet kon helpen met haar huiswerk.” Alem liet zich niet ontmoedigen en leerde Nederlands, zodat ze betrokken kon blijven in de maatschappij. Iets wat niet iedereen lukt en waardoor armoede op de loer kan liggen.

Een rapportgesprek, een bezoek aan het Langeland Ziekenhuis, een telefoontje naar de gemeente. Het zijn de normaalste zaken van de wereld die door een taalbarrière onmogelijk kunnen lijken voor mensen die net zoals Alem naar Nederland zijn verhuist. Laat deze vrijwilliger zich nou goed in kunnen leven en kunnen ondersteunen in de taal waardoor ook deze mensen mee kunnen doen in de maatschappij.

Omgaan met geld

In 2019 zijn er 600 momenten geweest dat een bezoekvrouw ondersteuning bood. “En het mooie: de bezoekvrouwen geven iets, maar groeien zelf ook. Ze krijgen een betere positie in de maatschappij en ontwikkelen doordat ze voor hun werk als vrijwilliger bijvoorbeeld een cursus ‘Omgaan met geld’ krijgen. Eerst zelf leren, voordat je anderen kunt helpen”, aldus Kirsten.

Speciaal over dit thema organiseerde Piëzo samen met Alliantie Kinderarmoede en andere partners een Publieksacademie Kinderarmoede.  Meer dan 300 bewoners, professionals en andere geïnteresseerden kwamen op 11 februari 2020 samen in het Stadstheater in Zoetermeer. Lees hier het verslag.

© 2024 Publieksacademie Kinderarmoede